четвер, 22 лютого 2024 р.

 7 клас . Міні конспект  

Тема.   Механічний рух. Відносність руху  

1.Механічний рух.

будь-яке явище у світі пов'язане з рухом. Власне кажучи, жодне явище природи не може бути зрозуміле без знання механіки.Все наше життя з ранку й до вечора проходить у постійному русі: вранці йдемо до школи, після уроків – додому. Їдемо в автобусі, йдемо в туристичний похід, граємо у футбол – рух, рух, рух...

Якщо деяке тіло змінює своє положення в просторі, то про нього говорять, що воно здійснює механічний рух. Якщо така зміна відсутня, то це тіло вважається нерухомим, тобто таким, що перебуває у спокої.

Механічним рухом називають зміну з часом положення тіла в просторі відносно інших тіл.

Зверніть увагу на слова «відносно інших тіл». Вони означають, що для того,щоб говорити про механічний рух, у просторі має бути, принаймні, два тіла:те, за яким спостерігають, і те, відносно якого розглядається положення першого тіла.

2.Система відліку.

Тілом відліку називають тіло, відносно якого розглядається положення тіла, що рухається. 

Вибір тіла відліку є довільним.

3.Матеріальна точка.

Зазвичай під час руху тіла кожна його точка рухається по­різ­ ному. На практиці дослідити рух усіх точок тіла досить складно, та часто в цьому й немає потреби. Описуючи рух тіла, розміри якого набагато менші, ніж відстані, які воно долає, тіло замінюють на фізич­ ну модель — матеріальну точку. Матеріальна точка не має розмірів, а її маса дорівнює масі даного тіла.

Матеріальна точка — це фізична модель тіла, розмірами якого в умовах даної задачі можна знехтувати.

Те саме тіло в умовах однієї задачі можна вважати матеріальною точ­ кою, а в умовах іншої — не можна.

Уявіть собі автомобіль, який прямує трасою з Одеси до Києва, і цей самий автомобіль, коли він паркується на автостоянці. У першому ви­ падку, досліджуючи рух автомобіля, його розмірами можна знехтувати. 

Тобто можна не враховувати, що під час руху автомобіля його окремі точки рухалися по­різному, адже відстань, яку подолав автомобіль, була набагато більшою, ніж його, скажімо, довжина. У другому випадку нех­ тувати розмірами автомобіля не можна.


4.Відносність руху та спокою.

Відносність механічного руху означає, що те саме тіло рухається по-різному відносно різних тіл відліку або навіть може перебувати в спокої.

Вибір тіла відліку довільний і залежить від спостерігача. Наприклад, диспетчер, що регулює рух літаків, приймає за тіло відліку диспетчерську вежу. Капітан корабля під час плавання приймає за тіло відліку палубу судна, а під час швартування – пірс гавані.

Наприклад, пасажир у вагоні поїзда відносно столика перебуває в спокої, а відносно перону – рухається.

Відносність руху може допомогти нам «зупинити» автомобіль, що несеться, або «пересісти» з одного ядра на інше (про що повідав нам барон Мюнхгаузен). Можна прямо в польоті перекачувати пальне з одного літака в інший.


Самоперевірка

Фізичний диктант «Закінчи речення» 

1. Зміна з часом положення тіла або частин тіла у просторі відносно інших тіл — це... 

2. Тіло, відносно якого розглядається положення тіла, що рухається, називають... 

3. Тіло відліку, пов’язана з ним система координат і годинник утворюють... 

4. Фізичну модель, яку використовують замість тіла, розмірами якого в умовах даної задачі можна знехтувати, називають...

5. Стани руху та спокою залежать від вибору системи відліку, тобто є…


Немає коментарів:

Дописати коментар